Kapr po cikánsku
Kapr po cikánsku je starší český recept, který kombinuje jemné rybí maso s výraznou zeleninovou směsí, žampiony a červeným vínem. Výsledkem je pikantní, lehce nasládlá omáčka, která krásně doplňuje chuť pečeného kapra. Tento pokrm se dá podávat teplý s vařenými brambory, ale i studený s křupavým pečivem – ideální třeba na slavnostní stůl nebo víkendový oběd.
Suroviny
- 6 porcí kapra
- sůl, pepř
- hladká mouka
- olej na pečení
- 100 g cibule
- 3 papriky (zelené, červené nebo žluté, očištěné)
- 120 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce rajčatového kečupu
- 100 ml suchého červeného vína
- nasekaná petrželka a plátky citronu na ozdobu
Postup
1. Porce kapra osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
2. V pekáči na rozehřátém oleji rybu upečeme v troubě dozlatova.
3. Mezitím si v kastrolu na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli.
4. Přidáme na nudličky nakrájené papriky a krátce podusíme.
5. Poté přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampiony, utřený česnek, kečup a červené víno.
6. Podle chuti přisolíme a vše společně podusíme do zhoustnutí omáčky.
7. Upečeného kapra položíme na nahřátou mísu, přelijeme zeleninovo-houbovou směsí a ozdobíme petrželkou a plátky citronu.
Podáváme jako teplý pokrm s vařenými brambory nebo jako studené jídlo s čerstvým pečivem.
Pokud chcete omáčku ještě výraznější, nahraďte část kečupu protlakem a přidejte špetku uzené papriky. Chuť se prohloubí a získá lehce kouřový tón, který se ke kapřímu masu výborně hodí.

























