Kapr po cikánsku

1.8.2025 / Jindřiška

Kapr po cikánsku je starší český recept, který kombinuje jemné rybí maso s výraznou zeleninovou směsí, žampiony a červeným vínem. Výsledkem je pikantní, lehce nasládlá omáčka, která krásně doplňuje chuť pečeného kapra. Tento pokrm se dá podávat teplý s vařenými brambory, ale i studený s křupavým pečivem – ideální třeba na slavnostní stůl nebo víkendový oběd.

Kapr po cikánsku
Kapr po cikánsku

 

Suroviny

  • 6 porcí kapra
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • olej na pečení
  • 100 g cibule
  • 3 papriky (zelené, červené nebo žluté, očištěné)
  • 120 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatového kečupu
  • 100 ml suchého červeného vína
  • nasekaná petrželka a plátky citronu na ozdobu

Postup

1. Porce kapra osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

2. V pekáči na rozehřátém oleji rybu upečeme v troubě dozlatova.

3. Mezitím si v kastrolu na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli.

4. Přidáme na nudličky nakrájené papriky a krátce podusíme.

5. Poté přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampiony, utřený česnek, kečup a červené víno.

6. Podle chuti přisolíme a vše společně podusíme do zhoustnutí omáčky.

7. Upečeného kapra položíme na nahřátou mísu, přelijeme zeleninovo-houbovou směsí a ozdobíme petrželkou a plátky citronu.

Podáváme jako teplý pokrm s vařenými brambory nebo jako studené jídlo s čerstvým pečivem. 

Pokud chcete omáčku ještě výraznější, nahraďte část kečupu protlakem a přidejte špetku uzené papriky. Chuť se prohloubí a získá lehce kouřový tón, který se ke kapřímu masu výborně hodí.

Ryby a plody moře - další recepty