Meruňkový džem s vanilkou
Meruňky a vanilka tvoří dokonalé duo, které si zamilujete nejen na chlebu s máslem. Tento domácí džem má nižší obsah cukru, takže vynikne přirozená ovocná chuť, a díky větším kouskům meruněk působí rustikálně a poctivě. Vanilkový lusk dodá jemný dezertní tón, který džem povýší na delikatesu – skvěle se hodí i k jogurtu, sýrům nebo do lineckého cukroví. Připravte si pár sklenic na zimu – je to jednodušší, než si myslíte.
Suroviny
- 900 g zralých meruněk (bez pecek)
- 600 g krystalového cukru
- šťáva z 1 menšího citronu
- vanilkový lusk
- voda na spaření
- mušelín/gáza a provázek
Postup
Oloupání meruněk: Meruňky spaříme vroucí vodou, necháme pár minut stát a poté přelijeme studenou vodou. Slupky by měly jít snadno stáhnout. Ovoce rozpůlíme, odstraníme pecky. Slupky i pecky si necháme – ještě je využijeme.
Vanilka (volitelný krok): Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme semínka. Semínka i zbylý lusk přidáme k meruňkám. Džem můžeme připravit i bez vanilky.
Macerace: Meruňky, cukr, citronovou šťávu a případně i vanilku vložíme do skleněné nebo keramické mísy. Pecky a slupky vložíme do gázy (mušelínu) a zavážeme provázkem, přidáme ke směsi. Zakryjeme pečicím papírem a necháme přes noc uležet v lednici.
Vaření sirupu: Druhý den vše přelijeme do hrnce. Jemně zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté vaříme 10 minut bez míchání – meruňky by měly zůstat vcelku. Vyjmeme je děrovanou lžící, stejně tak sáček s peckami a slupkami (ten už nebudeme potřebovat).
Dokončení džemu: Sirup přivedeme k varu a prudce vaříme, dokud nezhoustne (můžeme použít test na talířku). Poté do něj vrátíme meruňky a ještě je krátcce povaříme. Pokud se vytvořila pěna, odebereme ji.
Plnění do sklenic: Sterilizované sklenice naplníme horkými meruňkami a zalijeme sirupem až po okraj. Uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Servírování: Meruňkový džem chutná skvěle samotný, ale ještě lépe v kombinaci s bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo na křehkém pečivu.
Vanilka: Vanilka zvýrazní sladkost meruněk a dodá dezertní charakter. Pro výraznější aroma použijte celou vanilku včetně lusku.
Bez vanilky: Pokud dáváte přednost čisté meruňkové chuti, jednoduše vanilku vynechte – recept funguje skvěle i tak.