Základní linecké těsto

22.11.2025 / Václav Macák

Linecké těsto patří mezi nejuniverzálnější a nejvděčnější druhy těsta, které můžeme mít v kuchyni po ruce. Skvěle se hodí na vánoční cukroví, ale také na koláče či tartaletky. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchém poměru 3 : 2 : 1, tedy tři díly mouky, dva díly másla a jeden díl cukru. Díky tomuto poměru získáme těsto, které je křehké, dobře se s ním pracuje a krásně drží tvar.

Při přípravě lineckého těsta hraje roli nejen správný poměr, ale také práce se studeným máslem a následné odležení v lednici. To zajistí jemnou strukturu, která se při pečení neroztéká a po vychladnutí zůstává příjemně křehká.

Základní linecké těsto - vánoční cukroví
Křehké linecké hvězdičky slepené meruňkovým džemem posypané moučkovým cukrem

V receptu níže vycházíme právě z tohoto tradičního poměru. Ukážeme si jednoduchý postup, který zvládne i začínající pekař, a navíc získáme základ, který můžeme snadno dochutit vanilkou, citronovou kůrou nebo mandlemi.

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • volitelně - nastrouhaná citronová kůra

Postup

1. Do mísy prosejeme mouku, moučkový a vanilkový cukr. Přidáme špetku soli.

2. Studené máslo nakrájíme na kostičky a rychle zapracujeme do moučné směsi, aby vznikla drobenka.

Základní linecké těsto - mouka a máslo

3. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Pokud se drobí, přidáme 1–2 lžíce studené vody.

4. Zabalíme do fólie a necháme 1–2 hodiny odležet v lednici.

5. Rozválíme na 3–4 mm a vykrajujeme tvary.

6. Pečeme při 170 °C asi 8–10 minut do lehkého zezlátnutí okrajů.

Základní linecké těsto - pečení cukroví
Čerstvě upečené linecké těsto vykrájené do různých tvarů. Po vychladnutí je slepíme marmeládou.

Tipy pro dokonalé linecké těsto

  • Část mouky (cca 50 g) můžeme nahradit mletými mandlemi.
  • Rozvalujeme nejlépe mezi dvěma pečicími papíry.
  • Pokud těsto měkne, krátce ho vrátíme do lednice.

Co dál s lineckým těstem

Když máme hotové linecké těsto, otevírá se nám celá řada možností, jak ho využít. Patří mezi ta těsta, která se díky svému neutrálnímu základu hodí jak na sladké cukroví, tak na pečení koláčů nebo drobných dezertů. Záleží jen na tom, jak je ochutíme a jaký tvar nebo náplň zvolíme.

Velmi oblíbené je samozřejmě klasické vánoční linecké cukroví. Vykrajované tvary po upečení slepíme marmeládou, nejčastěji rybízovou, meruňkovou nebo malinovou. Těsto ale můžeme rozšířit i o další možnosti – například do něj přidat mleté mandle, špetku skořice či citronovou kůru. Získáme tak zajímavé variace, které voní o něco intenzivněji a chutí připomínají domácké pečení našich babiček.

Domácí linecké těsto - detail upečeného cukroví
Detail hotového lineckého cukroví slepeného meruňkovou marmeládou.

Linecké těsto se skvěle hodí také jako základ pro ovocné koláče a tartaletky. Můžeme ho naplnit krémem, tvarohem, čokoládou nebo sezonním ovocem. Takové dezerty vypadají elegantně a přitom využívají jednoduchý základ, který už máme hotový z lednice. Mnoho pekařů si proto linecké těsto připravuje dopředu – vydrží v chladu několik dní a dá se i zamrazit, takže po rozmrazení můžeme rovnou péct.

Další možností jsou linecké košíčky a malé dezerty na slavnostní příležitosti. Košíčky naplníme ořechovým krémem, pařížskou šlehačkou nebo lehkou citronovou náplní. Díky křehkému těstu získáme dezerty, které dobře drží tvar, nepouští vlhkost a zůstávají svěží i druhý den.

Vánoční cukroví - další recepty