Angreštová marmeláda na britský způsob
Angrešt možná nepatří mezi nejčastěji používané ovoce v českých kuchyních, ale ti, kdo ho jednou zkusí zpracovat do marmelády, se k němu zpravidla rádi vracejí. Jeho lehce nakyslá chuť, svěží aroma a výrazná ovocná textura z něj dělají ideální surovinu pro výrobu domácích zavařenin. Ať už máte zelený, žlutý nebo tmavě červený angrešt, každý druh dodá marmeládě trochu jiný odstín, chuťový profil i vizuální efekt.
Domácí angreštová marmeláda je skvělá nejen na pečivo, ale i do jogurtů, lineckého cukroví, dortových krémů nebo k sýrům. Navíc má výhodu v tom, že díky vyššímu obsahu pektinu dobře želíruje i bez přidání zavařovacích prostředků. Připravíte si tak čistou, přírodní marmeládu s minimem surovin, kterou můžete podle chuti obohatit o vanilku, mátu, citronovou kůru nebo kapku likéru.
V tomto receptu se držíme britského stylu zavařování – jednoduše, ale s důrazem na kvalitu a precizní přípravu. Naučíte se, jak správně sterilizovat sklenice, jak rozpoznat ideální hustotu marmelády i jak zajistit, aby vám vydržela v perfektní kondici klidně celý půlrok. Pokud máte angrešt ze zahrady nebo jste ho právě koupili na trhu, je ideální chvíle pustit se do vaření.
Stačí pár hodin a vaše spíž obohatí sklenice plné ovocného pokladu, který potěší i v sychravých zimních dnech.
Suroviny
- 1 kg angreštu (očistěný, bez stopek a zbytků květů)
- šťáva z ½ citronu
- 1 kg krupicového cukru
- 400 ml vody
Postup
1. Sterilizace sklenic
Sklenice důkladně umyjeme v horké vodě se saponátem a dobře opláchneme. Vložíme je do trouby vyhřáté na 140 °C (horkovzduch 120 °C) a necháme je tam, dokud úplně nevyschnou. To je důležité pro dlouhou trvanlivost marmelády.
2. Vaření ovoce
Do velkého širokého hrnce (nejlépe zavařovacího) vložíme angrešt, přilijeme citronovou šťávu a 400 ml vody. Přivedeme k varu a poté ztlumíme plamen. Necháme mírně probublávat asi 15 minut, dokud ovoce zcela nezměkne a nerozpadne se. Mezitím si dejme do mrazáku 2–3 malé talířky – použijeme je později pro test tuhosti marmelády.
3. Přidání cukru
Přisypeme cukr a za velmi mírného zahřívání mícháme, dokud se úplně nerozpustí. V této fázi nevaříme. Jakmile už není v marmeládě cítit žádná zrnka, zvýšíme teplotu a vaříme prudce dalších 10 minut. Občas zamícháme a sbíráme pěnu z povrchu. Marmeláda začne získávat narůžovělý odstín.
4. Test tuhosti
Kápneme trochu marmelády na vychlazený talířek. Počkejme, až vychladne, a poté prstem přejedeme přes kapku. Pokud se na povrchu vytvoří vrásky, je marmeláda hotová. Pokud ne, vaříme dalších 5 minut a zkoušku opakujeme, dokud konzistence nebude správná.
5. Plnění do sklenic
Hotovou marmeládu znovu zbavíme případné pěny a ještě horkou ji nalijeme do připravených sterilizovaných sklenic. Ihned uzavřeme víčky a skladujeme na chladném tmavém místě. Takto připravená marmeláda vydrží až 6 měsíců. Po otevření uchovávejte v lednici.