Francouzský džem bez želírovacího cukru
Pokud hledáte recept na opravdový domácí džem bez želírovacích cukrů a zbytečné chemie, francouzská metoda je přesně to, co potřebujete. Vychází z jednoduché zásady: co nejméně surovin, co nejvíce chuti. Používá se pouze ovoce, klasický cukr a citronová šťáva. Výsledkem je sladký, aromatický džem s přirozenou konzistencí, který vynikne na čerstvém chlebu, v pečivu i v dárkové sklenici.
Tento způsob je oblíbený nejen ve Francii, ale také u všech, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad složením a nevadí jim trochu delší vaření. Navíc se výborně hodí i pro větší kusy ovoce – ty se při pomalém vaření krásně rozpadnou a vytvoří přirozeně hustou texturu.

Jak džem skladovat a využít
Tento džem není potřeba uchovávat v chladu, dokud není otevřený – stačí tmavé a suché místo, například spíž. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do 2–3 týdnů.
Francouzský džem se skvěle hodí nejen na chleba s máslem, ale i do palačinek, pečiva, dortových korpusů nebo jako základ do domácího müsli. Díky vyššímu obsahu cukru má velmi dlouhou trvanlivost – běžně vydrží více než rok.
Suroviny
- 1 kg očištěného ovoce (jahody, meruňky, švestky, broskve, rybíz, směs ovoce…)
- 1 kg krystalového cukru
- 4 polévkové lžíce citronové šťávy
Postup
Ovoce smícháme s cukrem
Očištěné ovoce vložíme do většího hrnce, zasypeme cukrem a vše dobře promícháme. Hrnec zakryjeme a necháme přes noc stát při pokojové teplotě. Během této doby ovoce pustí šťávu a cukr se částečně rozpustí.
Přidáme citronovou šťávu a vaříme
Druhý den směs doplníme citronovou šťávou, promícháme a přivedeme k varu. Vaříme bez pokličky na mírném plameni zhruba 20 minut, za častého míchání. Směs se postupně zahušťuje a ovoce se rozvaří.
Želírovací zkouška
Pro ověření hustoty kápneme trochu džemu na studený talířek a necháme chvíli vychladnout. Pokud džem ztuhne a po přejetí prstem se vytvoří cestička, je hotovo. Pokud je ještě tekutý, pokračujeme ve vaření.
Naplníme do sklenic
Povrch směsi odšumíme (sebereme pěnu) a ještě horký džem plníme do sterilizovaných sklenic. Pevně uzavřeme a na pár minut otočíme víčkem dolů.