Houby jako dršťky

10.9.2025 / Redakce

Když se řekne dršťková polévka nebo omáčka, většina z nás si představí hutné jídlo s intenzivní chutí, které zasytí a zahřeje. Ne každý ale má rád klasické dršťky, a právě tehdy přichází na řadu houby. Už naše babičky věděly, že houby díky své konzistenci a chuti dokážou dršťky skvěle nahradit. Výsledkem je pokrm, který si zachovává tradiční charakter, ale je lehčí a mnohdy i chutnější.

Do receptu se používají houby s pevnější strukturou – například hlíva ústřičná, kotrč kadeřavý nebo muchomůrka růžovka, které po nakrájení na proužky vypadají a chovají se podobně jako klasické dršťky. Spolu s voňavou jíškou, kořením a uzeným masem vytvoří základ pro lahodnou omáčku, která voní majoránkou a česnekem.

Houby jako dršťky
Kotrč je výbornou houbou pro tento recept

„Houby jako dršťky“ patří mezi tradiční česká jídla, která spojují houbařskou vášeň s domácí kuchyní. Je to recept, který dokáže překvapit i ty, kdo tvrdí, že houbám příliš neholdují. A navíc – s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem chutná prostě dokonale.

Suroviny

  • 600 g čerstvých hub (dutonožky, mlynářky, kuřátka zlatá, kotrč kadeřavý, hlíva ústřičná nebo muchomůrka růžovka)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 80 g slaniny
  • 80 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • špetka pepře
  • sůl podle chuti
  • 100 g uzeného vařeného masa
  • petrželová nať
  • citrónová šťáva (volitelně)

Postup

1. Očištěné houby vložíme do vývaru a vaříme asi 10 minut. Poté scedíme, necháme zchladnout a nakrájíme na širší proužky.

2. Na kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme v kastrolu, přidáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.

3. Zaprášíme moukou, krátce osmahneme a za stálého míchání postupně zaléváme 500 ml vývaru z hub.

4. Přidáme utřený česnek, majoránku, pepř a sůl a necháme omáčku asi 20 minut provařit, dokud nezhoustne.

5. Omáčku přecedíme, vrátíme do ní nakrájené houby, uzené maso a nasekanou petrželku. Krátce povaříme.

6. Hotový pokrm můžeme dochutit pár kapkami citrónové šťávy. Podáváme s čerstvým pečivem nebo houskovým knedlíkem.

Houby - další recepty