Houby jako dršťky
Když se řekne dršťková polévka nebo omáčka, většina z nás si představí hutné jídlo s intenzivní chutí, které zasytí a zahřeje. Ne každý ale má rád klasické dršťky, a právě tehdy přichází na řadu houby. Už naše babičky věděly, že houby díky své konzistenci a chuti dokážou dršťky skvěle nahradit. Výsledkem je pokrm, který si zachovává tradiční charakter, ale je lehčí a mnohdy i chutnější.
Do receptu se používají houby s pevnější strukturou – například hlíva ústřičná, kotrč kadeřavý nebo muchomůrka růžovka, které po nakrájení na proužky vypadají a chovají se podobně jako klasické dršťky. Spolu s voňavou jíškou, kořením a uzeným masem vytvoří základ pro lahodnou omáčku, která voní majoránkou a česnekem.

„Houby jako dršťky“ patří mezi tradiční česká jídla, která spojují houbařskou vášeň s domácí kuchyní. Je to recept, který dokáže překvapit i ty, kdo tvrdí, že houbám příliš neholdují. A navíc – s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem chutná prostě dokonale.
Suroviny
- 600 g čerstvých hub (dutonožky, mlynářky, kuřátka zlatá, kotrč kadeřavý, hlíva ústřičná nebo muchomůrka růžovka)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 80 g slaniny
- 80 g cibule
- 50 g hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- špetka pepře
- sůl podle chuti
- 100 g uzeného vařeného masa
- petrželová nať
- citrónová šťáva (volitelně)
Postup
1. Očištěné houby vložíme do vývaru a vaříme asi 10 minut. Poté scedíme, necháme zchladnout a nakrájíme na širší proužky.
2. Na kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme v kastrolu, přidáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.
3. Zaprášíme moukou, krátce osmahneme a za stálého míchání postupně zaléváme 500 ml vývaru z hub.
4. Přidáme utřený česnek, majoránku, pepř a sůl a necháme omáčku asi 20 minut provařit, dokud nezhoustne.
5. Omáčku přecedíme, vrátíme do ní nakrájené houby, uzené maso a nasekanou petrželku. Krátce povaříme.
6. Hotový pokrm můžeme dochutit pár kapkami citrónové šťávy. Podáváme s čerstvým pečivem nebo houskovým knedlíkem.