Hříbkový guláš s klobásou
Podzimní les nám nabízí nepřeberné množství jedlých hub, ale hříbky mezi nimi vždy vyčnívají jako králové. Jejich pevná dužnina, lahodná chuť a typická vůně dělají z každého hříbkového jídla malou slavnost. A jedním z receptů, který se v českých kuchyních dědí po generace, je právě hříbkový guláš.

Na rozdíl od guláše masového působí ten houbový lehčeji, ale díky bohaté chuti hříbků a správné kombinaci koření dokáže být stejně sytý a hřejivý. Výborně se hodí na podzimní oběd nebo večeři, kdy se vracíme z lesa s plným košíkem čerstvých hub. Jeho příprava je přitom jednoduchá – základ tvoří cibule, paprika a česnek, doplněné rajčaty a kousky párku či klobásy, které guláši dodají šťavnatost a pikantní tón.
Podávat ho můžeme tradičně s čerstvým chlebem, ale také s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Ať už si vybereme jakoukoli přílohu, hříbkový guláš nás vždy potěší svou vůní a chutí, která je doslova esencí českého podzimu.
Suroviny
- 400 g čerstvých hříbků
- 2–3 lžíce oleje nebo sádla
- 2 cibule
- 3 rajčata
- nožička klobásy nebo 2 párky
- 2 stroužky česneku
- drcený kmín
- sladká paprika
- majoránka
- sůl
Postup
1. Očištěné hříbky nakrájíme na menší kousky.
2. Na oleji nebo sádle dorůžova osmahneme najemno nakrájenou cibuli.
3. Přidáme houby, osolíme, přidáme kmín a sladkou papriku. Pod pokličkou dusíme do poloměkka.
4. Poté přidáme prolisovaný česnek, na kousky nakrájená rajčata a párky (nebo klobásu).
5. Dochutíme majoránkou a ještě krátce podusíme, aby se chutě propojily.
6. Podáváme s čerstvým chlebem, houskovým nebo bramborovým knedlíkem.