Hříbkový guláš s klobásou

18.9.2025 / Redakce

Podzimní les nám nabízí nepřeberné množství jedlých hub, ale hříbky mezi nimi vždy vyčnívají jako králové. Jejich pevná dužnina, lahodná chuť a typická vůně dělají z každého hříbkového jídla malou slavnost. A jedním z receptů, který se v českých kuchyních dědí po generace, je právě hříbkový guláš.

Hříbkový guláš s klobásou
Základí surovinou receptu jsou čerstvé hřiby.

Na rozdíl od guláše masového působí ten houbový lehčeji, ale díky bohaté chuti hříbků a správné kombinaci koření dokáže být stejně sytý a hřejivý. Výborně se hodí na podzimní oběd nebo večeři, kdy se vracíme z lesa s plným košíkem čerstvých hub. Jeho příprava je přitom jednoduchá – základ tvoří cibule, paprika a česnek, doplněné rajčaty a kousky párku či klobásy, které guláši dodají šťavnatost a pikantní tón.

Podávat ho můžeme tradičně s čerstvým chlebem, ale také s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Ať už si vybereme jakoukoli přílohu, hříbkový guláš nás vždy potěší svou vůní a chutí, která je doslova esencí českého podzimu.

Suroviny

  • 400 g čerstvých hříbků
  • 2–3 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 cibule
  • 3 rajčata
  • nožička klobásy nebo 2 párky
  • 2 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • sladká paprika
  • majoránka
  • sůl

Postup

1. Očištěné hříbky nakrájíme na menší kousky.

2. Na oleji nebo sádle dorůžova osmahneme najemno nakrájenou cibuli.

3. Přidáme houby, osolíme, přidáme kmín a sladkou papriku. Pod pokličkou dusíme do poloměkka.

4. Poté přidáme prolisovaný česnek, na kousky nakrájená rajčata a párky (nebo klobásu).

5. Dochutíme majoránkou a ještě krátce podusíme, aby se chutě propojily.

6. Podáváme s čerstvým chlebem, houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Houby - další recepty