Pikantní žampiony

10.9.2025 / Redakce

Žampiony patří mezi nejoblíbenější houby, které si můžeme dopřát po celý rok. Díky své masité chuti a pevnému tvaru se skvěle hodí nejen do polévek nebo omáček, ale také k plnění a zapékání. Tento recept na pikantní žampiony je ideální volbou, když chceme připravit rychlou, ale přitom nápaditou večeři nebo chuťovku k vínu.

Pikantní žampiony

Náplň tvoří kombinace šunky, zeleniny a vajec, kterou doplňuje jemný sýr. Výsledkem jsou voňavé žampionové kloboučky s křupavou krustou na povrchu a šťavnatou pikantní náplní uvnitř. Hodí se jako samostatný pokrm se salátem i jako teplý předkrm při slavnostní příležitosti.

Suroviny

  • 500 g středních žampionů
  • 1 pórek
  • 1 lžička rostlinného másla
  • 2 vejce
  • 100 g šunky
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce strouhaného sýra
  • špetka soli
  • rostlinné máslo na vymazání misek

Postup

1. Žampiony oloupeme a odřízneme nožičky.

2. Šunku, papriku, nožičky a pórek nakrájíme nadrobno.

3. Na pánvi rozpustíme máslo a krátce na něm orestujeme nakrájenou směs.

4. V misce rozšleháme vejce, přidáme orestovanou zeleninu se šunkou a promícháme. Směs osolíme a mícháme, dokud se vejce nesrazí.

5. Necháme trochu vychladnout a naplníme žampionové kloboučky.

6. Zapékací misky vymažeme máslem, vložíme naplněné žampiony a posypeme je strouhaným sýrem.

7. Pečeme v troubě při 200 °C asi 15 minut, dokud povrch nezrůžoví.

Houby - další recepty