Staročeská smaženice z lesních hub
Smaženice je jedno z těch jídel, které má v české kuchyni téměř symbolický význam. Patří k podzimu stejně neodmyslitelně jako sbírání hub v košíku a ranní mlhy v lese. Snad každý houbař si po návratu domů připraví právě tuto lahůdku – jednoduchou, rychlou a přitom dokonale chutnou.
Kořeny receptu sahají do staročeské kuchyně, kde se houby považovaly za dar lesa a vítanou náhradu masa. Smaženice byla oblíbeným pokrmem chudších vrstev, ale díky své vůni a sytosti se postupně dostala i na stoly měšťanů. Dnes se k ní rádi vracíme nejen kvůli tradici, ale i pro její univerzálnost – připravit ji můžeme prakticky z jakýchkoli čerstvých hub.

Nejlépe chutná ze směsi lesních druhů, jako jsou hřiby, lišky nebo ryzce, ale skvěle se hodí i z žampionů. Tajemství úspěchu tkví v poměru cibule, másla a vajec, které vytvoří jemnou a voňavou směs. Každý má svůj malý trik – někdo přidává více kmínu, jiný petrželku až na závěr, někdo připravuje na sádle, jiný na másle. Výsledek je vždy nezaměnitelný: nadýchaná směs hub a vajec, která voní po lese a domově.
Suroviny
- 800 g čerstvých hub (nejlépe směs lesních hub - hříbky, lišky, ryzce ...)
- 1 cibule
- 100 g másla nebo sádla
- 8 vajec
- sůl
- drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- čerstvá petrželová nať
Postup
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Na másle nebo sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, osmahneme a pod poklicí je dusíme asi 15 minut, dokud nezměknou. Osolíme, okořeníme drceným kmínem a pepřem. Poté vlijeme rozšlehaná vejce a za stálého míchání smažíme, dokud směs nezhoustne a nezezlátne.
Podáváme horké, posypané čerstvou sekanou petrželovou natí, nejlépe s čerstvým pečivem.