Houbový guláš s paprikou a rajčetem
Když se řekne guláš, většině z nás se vybaví hutný masový pokrm, který zasytí a zahřeje. Ale česká kuchyně zná i odlehčenější, přesto výrazně chutnou variantu – houbový guláš. Ten se tradičně připravuje v době, kdy jsou lesy plné hub.
Hlavní roli hrají samozřejmě houby, které dodají guláši zemitou a intenzivní chuť. Důležitou součástí je i cibule, paprika a rajče, které pokrm zjemní a obohatí o svěží tóny. Díky tomu působí guláš lehčeji než jeho masová verze, ale přesto zasytí a zahřeje. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem, houskovým knedlíkem nebo vařenými bramborami.
Houbový guláš má své místo v české kuchyni nejen jako rychlá večeře, ale i jako poctivý oběd po návratu z lesa. Jeho kouzlo tkví v jednoduchosti – pár surovin, krátká příprava a výsledek, který potěší celou rodinu. Navíc jde o skvělý způsob, jak zužitkovat větší množství hub, které si přineseme z podzimních výprav.
Suroviny
- 500 g čerstvých hub (nejlépe směs lesních hub)
- 2 cibule
- 1 rajče
- 1 paprika
- 50 g sádla (lze nahradit olejem)
- vývar na podlévání (zeleninový nebo houbový)
- 2 lžíce hladké mouky
- kmín
- mletý černý pepř
- sůl

Postup
1. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme ji zesklovatět na sádle.
2. Přidáme na kousky nakrájené houby a pod pokličkou je dusíme, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
3. Vmícháme na kostičky nakrájené rajče a papriku, osolíme, opepříme a dochutíme kmínem.
4. Směs zaprášíme hladkou moukou, promícháme a krátce orestujeme.
5. Podlijeme trochou vývaru a povaříme, dokud guláš nezíská požadovanou hustotu.
Příjemnou pikantnost získáme, když spolu s čerstvou paprikou přidáme i trochu mleté sladké nebo pálivé papriky.
Podávat můžeme s čerstvým chlebem, houskovým knedlíkem nebo bramborami.