Jahodovo-angreštový džem bez přidaného pektinu

30.7.2025 / redakce

Kombinace jahod a angreštu patří k těm, které v domácích džemech výborně fungují nejen chuťově, ale i technologicky. Jahody dodají výraznou sladkost, barvu a aroma, zatímco angrešt je přirozeným zdrojem pektinu – látky, která pomáhá džem zpevnit bez nutnosti přidávat želírovací cukr nebo jiné přípravky. Výsledkem je krásně zbarvený, příjemně vyvážený džem s lehce nakyslým podtónem, který vynikne jak na pečivu, tak třeba v cukroví.

Tento recept je ideální pro letní sezónu, kdy obě plodiny dozrávají téměř současně. Džem je jednoduchý na přípravu a díky přirozené kombinaci chutí se hodí i jako dárek nebo do zimní zásoby. Příprava je navíc rychlá a bez zbytečné chemie – vystačíme si pouze s ovocem, citronem a cukrem.

Suroviny

  • 500 g očištěného angreštu (pokud nemáme angrešt, můžeme zkusit kombinaci s rybízem – rovněž obsahuje vysoký podíl pektinu.)
  • 1 kg očištěných jahod
  • 800 g cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup

Připravíme ovoce
Angrešt vložíme do velkého hrnce spolu se 3 lžícemi vody. Pomalu zahříváme a dusíme, dokud mírně nezměkne – trvá to jen pár minut. Poté přidáme jahody a společně vaříme asi 5 minut, dokud plody nezačnou měknout a uvolňovat šťávu.

Přidáme cukr a citron
Cukr nahřejeme v troubě na 100 °C přibližně 10 minut – díky tomu se rychleji rozpustí a šetříme čas vaření i chuť ovoce. Do ovocné směsi vsypeme nahřátý cukr a přilijeme citronovou šťávu. Mícháme při nízké teplotě, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté zvýšíme teplotu a přivedeme k prudkému varu. Vaříme bez pokličky zhruba 5–10 minut, dokud džem nezhoustne. Pokud se při varu tvoří pěna, můžeme ji sbírat lžící, aby byl džem čirý.

Jak poznat, že je hotovo? Kápneme trochu džemu na studený talířek – pokud ztuhne a při naklonění neteče, máme požadovanou konzistenci. Pokud je stále řídký, vaříme další 2-3 minuty a test opakujeme..

Plníme do sklenic
Hotový džem naléváme do horkých sterilizovaných sklenic. Ihned zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru na 5 minut a pak opět postavíme víčkem nahoru. Necháme vychladnout a skladujeme na chladném místě.

Marmelády, džemy a chutney - další recepty