Obalované smažené houby

1.9.2025 / Václav Macák

Smažené houby patří k nejoblíbenějším houbovým specialitám u nás. Kombinace křupavého trojobalu a šťavnaté dužniny uvnitř je neodolatelná – ať už sáhneme po hřibech, nebo vzácnějších smržích. Tento recept je ideální právě pro větší houby, jejichž klobouky se dají snadno obalit a usmažit. Výsledkem je pokrm, který si skvěle rozumí s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo čerstvým chlebem.

Ačkoli jde o jednoduchý postup, má své kouzlo – smažené houby totiž na talíři působí slavnostně a přitom si je můžeme připravit během chvíle i doma.

Suroviny

Na 4 porce: 

  • 600 g smržů nebo hřibů (větší plodnice)
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • tuk na smažení (olej nebo sádlo)
Obalované smažené houby
Větší klobouky hřibů nakrájíme na plátky, které obalíme v trojobalu a smažíme do zlatova.

 

Postup

1. Houby očistíme a povaříme 15 minut ve slané vodě.

2. Vyjmeme je z vody, necháme okapat a vychladnout.

3. Připravené kousky obalíme postupně v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.

4. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova z obou stran.

5. Podáváme horké s bramborovou přílohou nebo čerstvým pečivem.

Houby - další recepty