Ostružinový džem se skořicí a badyánem
Ostružinový džem s kořením je ideální volbou, pokud hledáte způsob, jak zachytit chuť a vůni babího léta do sklenice. V tomto receptu se sladké, šťavnaté ostružiny snoubí s hřebíčkem, skořicí a badyánem, čímž vzniká džem s jemně kořeněným aroma, který se skvěle hodí dezertů, palačinek nebo mezi vrstvy dortu, ale je výborný také s čerstvým pečivem.
Tento džem je důkazem, že domácí zavařování nemusí být složité. Pokud máte přebytek čerstvých ostružin, případně jste si přinesli úrodu z lesa nebo farmářského trhu, neváhejte si připravit pár sklenic tohoto voňavého pokladu. Koření v receptu zvýrazní ovocnou chuť, aniž by ji přehlušilo – právě naopak, dodá jí hloubku a teplo. Recept nevyžaduje žádný speciální pektin ani želírovací cukr, pouze ovoce, citron a klasický krystal.
Suroviny
- 1 kg ostružin (cca 2 litry)
- 1 hvězdička badyánu
- 3 kousky hřebíčku
- 1 malá skořice v celku
- šťáva ze 2 citronů
- 600 gramů krystalového cukru (doporučujeme cukr předem zahřát – viz poznámka níže)
- 2 lžíce vody
Postup
Ostružiny vložíme do většího hrnce spolu s badyánem, hřebíčkem, skořicí a dvěma lžícemi vody – postačí malé množství, aby se ovoce nepřipálilo. Zahřejeme na střední teplotu a přivedeme k varu. Poté vaříme několik minut, dokud plody nezměknou a nezačnou se rozpadat. Pomocí lžíce nebo šťouchadla je můžeme lehce rozmačkat.
Vyjmeme skořici a případně i ostatní koření. Směs propasírujeme přes jemné síto nebo mlýnek na ovoce, pokud chceme hladký džem bez semínek. Pokud naopak dáváme přednost rustikálnější, kouskovité struktuře, stačí pouze odstranit koření a pokračovat bez pasírování.
K ostružinové směsi přidáme citronovou šťávu a znovu ji zahřejeme. Přisypeme zahřátý cukr (zahřátím se rychleji rozpustí) a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Pak zvýšíme teplotu a džem prudce vaříme, dokud nedosáhne bodu tuhnutí. Můžeme provést test tuhnutí na studeném talířku. V případě potřeby sbíráme pěnu z povrchu.
Hotový džem nalijeme do připravených horkých, sterilizovaných sklenic. Ihned pevně uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme asi 10 minut stát. Poté otočíme zpět a necháme vychladnout.
Naše postřehy k receptu
Zahřívání cukru: Pro urychlení přípravy doporučujeme cukr nasypat na plech a krátce ho nahřát v troubě při 120 °C, přibližně 10 minut. Zahřátý cukr se rychleji rozpustí a pomůže zachovat ovocné aroma.
Skladování: Sklenice skladujte na tmavém a chladném místě. Džem vydrží minimálně rok, ideálně spotřebujte do 12 měsíců.
Využití v kuchyni: Tento džem je výtečný do lineckého cukroví, k sýrům (např. brie či camembert) nebo jako součást sladké snídaně.