Pikantní rybízový džem s chilli
Máte-li na zahradě bohatou úrodu bílého rybízu a chuť vyzkoušet něco netradičního, tenhle recept vás určitě zaujme. Džem s jemně pikantním nádechem je výborný nejen na snídaňový toust, ale také jako dochucovadlo k sýrům, pečenému masu nebo do sendviče s výrazným sýrem. Pokud do směsi přidáte pár červených angreštů, získá džem krásný růžový odstín. Chuťově překvapí a rozhodně se neztratí ani mezi tradičními marmeládami.
Suroviny
- 1,5 kg bílého rybízu (případně s malým podílem červeného angreštu – asi 150 g)
- šťáva z 1 citronu
- 2 červené chilli papričky (nebo více podle chuti), zbavené semínek a jemně nasekané
- 400–500 g krupicového cukru (dle objemu získaného pyré)
Postup
Rybíz omyjeme a otrháme ze stopek (nejlépe pomocí hrotu vidličky). Pokud máme angrešt, přidáme ho k rybízu. Vložíme do hrnce, přidáme citronovou šťávu a asi 150 ml vody. Za občasného míchání zahříváme, dokud ovoce nezměkne a nezačne se rozpadat.
Směs propasírujeme přes jemné síto nebo použijeme pasírovací mlýnek. Změříme objem pyré – na každý 250 ml použijeme přibližně 190 g cukru.
Pyré vrátíme do čistého hrnce, přidáme nasekanou chilli papričku a vsypeme odměřený cukr. Zahřejeme na mírném plameni a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Poté zvýšíme teplotu a směs přivedeme k prudkému varu. Vaříme do dosažení želírovacího bodu (můžeme vyzkoušet kapkou na vychlazený talířek – pokud tuhne, je hotovo). V případě potřeby sbíráme pěnu.
Hotový džem nalijeme do horkých, sterilizovaných sklenic. Okraje otřeme čistým ubrouskem, zavíčkujeme a sklenice otočíme dnem vzhůru na 5 minut.
Méně pikantní varianta
Pro jemnější verzi použijte pouze jednu chilli papričku. Naopak milovníci pikantního si mohou bez obav přidat víc – džem zvládne ostrost krásně vyvážit svou ovocnou kyselostí.