Tatarák z hub

1.9.2025 / Redakce

Tatarák patří mezi nejoblíbenější české předkrmy, ale nemusí být vždy jen z hovězího masa. Pokud máte rádi houby, vyzkoušejte tuto odlehčenou a přitom výrazně kořeněnou variantu. Houbový tatarák je ideální na večerní posezení s přáteli – podává se na topinkách potřených česnekem a voní tak, že neodolají ani zarytí masožravci.

Tatarák z hub
Na tatarák z hub můžeme použít i žampiony.

Suroviny

  • 400 g čerstvých hub (nejlépe žampiony, ryzce nebo směs lesních hub)
  • 30 g másla
  • 100 g cibule
  • 1 žloutek
  • 3–4 stroužky česneku
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička sójové omáčky
  • mletý pepř, paprika, špetka kmínu, sůl podle chuti
  • chléb na topinky (nebo toustový chleba)

Postup

Houby nakrájíme na větší kousky a podusíme na másle do změknutí. Necháme vychladnout a poté je společně s cibulí umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme najemno. Přidáme žloutek, hořčici, kečup, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a koření. Směs dochutíme solí a krátce ji prohřejeme.

Podáváme na horkých topinkách nebo opečeném toustovém chlebu potřeném česnekem. Houbový tatarák je nejlepší servírovat ihned, dokud je ještě teplý a voňavý.

Houby - další recepty