Základní recept na domácí džem
Nic nevoní tak poctivě a domácky jako právě uvařený džem. Ať už máte košík plný malin, přebytky meruněk ze zahrady nebo jste si přivezli pár kilo švestek od babičky, právě teď je ideální čas proměnit sezónní ovoce v něco trvalejšího. Domácí džem není jen způsob, jak uchovat úrodu na zimu – je to malý rituál, návrat ke kořenům, který nás učí trpělivosti i radosti z jednoduchosti.
Tento univerzální recept zvládne každý, ať už vaří poprvé, nebo má zavařování v malíčku. Stačí tři suroviny – ovoce, cukr a citronová šťáva – a pár základních pravidel, aby se vám džem povedl napoprvé i napodruhé. Můžete ho použít pro jakékoli druhy ovoce: od lesních plodů přes rybíz a broskve až po švestky nebo směsi z různých druhů.

Využití domácího džemu
Možností, jak si domácí džem vychutnat, je nespočet. Klasika na čerstvém chlebu s máslem nikdy nezklame, ale rozhodně u ní nemusíte zůstat. Džem můžete přidat do bílého jogurtu, kaší, použít jako náplň do palačinek, do lineckého nebo kynutého pečiva. Hodí se i na dochucení omáček nebo glazování masa – například švestkový nebo rybízový džem dodají masu zajímavou sladkokyselou chuť.
Zavařený džem navíc poslouží jako krásný jedlý dárek – stačí pěkná sklenice, ručně psaná etiketa a kousek látky na víčko. A pokud máte děti, můžete jim dát možnost podílet se na výrobě – naučí se, odkud jídlo pochází, a možná si ho o to víc zamilují.
Skladování a trvanlivost
Jednou z výhod domácího džemu je jeho dlouhá trvanlivost – a to i bez použití konzervantů. Hotový džem plňte vždy do čistých a sterilizovaných sklenic, které ihned pevně uzavřete a na pár minut otočte víčkem dolů. Po vychladnutí je skladujte na chladném, suchém a tmavém místě.
Správně připravený džem vydrží celý rok, a často i déle – bez ztráty chuti či barvy. Po otevření ale patří do lednice a je nejlepší ho spotřebovat do 2–3 týdnů. Pokud ho tedy nesníte dřív.
Suroviny
Na cca 1,5 kg džemu
- 1 kg zralého, aromatického ovoce (po očištění)
- 500 g želírovacího cukru 2 : 1
(alternativně 1 kg cukru 1 : 1 nebo 300 g cukru 3 : 1) - 2–3 lžíce citronové šťávy
Postup
Připravíme ovoce
Ovoce důkladně omyjeme, necháme okapat a podle potřeby nakrájíme. Měkké plody jako maliny nebo rybíz necháme klidně celé, větší ovoce (např. meruňky) rozkrájíme na menší kousky.
Smícháme s cukrem a necháme uležet
Ovoce přesypeme do velkého hrnce, přidáme cukr a vše důkladně promícháme. Přikryté necháme stát 2 až 6 hodin – během této doby ovoce pustí šťávu. Měkké bobuloviny pustí šťávu rychleji než tvrdší druhy. Občas promícháme.
Vaříme džem
K ovoci přidáme citronovou šťávu, znovu promícháme a přivedeme k varu. Džem vaříme bez pokličky asi 4 minuty, mírným varem a za častého míchání.
Otestujeme tuhost
Uděláme tzv. želírovací zkoušku: kápneme lžičku džemu na studený talířek z lednice. Pokud během minuty ztuhne, je hotovo. Pokud je stále tekutý, prodloužíme vaření o další 1–2 minuty a test zopakujeme.
Odebereme pěnu a plníme do sklenic
Pokud se na povrchu vytvoří pěna, jednoduše ji odebereme lžící. Horký džem pak ihned plníme do sterilizovaných sklenic, které dobře zavíčkujeme. Otočíme je dnem vzhůru a necháme asi 5 minut stát.