Plívovy žampiony - houby bez tuku
Žampiony patří k nejčastěji používaným houbám v české kuchyni. Najdeme je jak v obchodech po celý rok, tak i na polích a loukách během podzimu, kde často vyrostou v nečekaném množství. Většina lidí si je spojuje hlavně se smaženými žampionovými kuličkami nebo jako součást houbových směsí, ale to rozhodně není jediná možnost.
Existuje recept, který vyniká svou naprostou jednoduchostí a přitom dokáže překvapit výraznou chutí. Říká se mu Plívovy žampiony, podle pana Jiřího Plívy, který si tuto metodu natolik oblíbil, že ji pojmenoval po sobě. Princip je prostý: minimum práce, žádné složité suroviny a výsledek, který mile překvapí každého milovníka hub.

Tento recept můžeme připravit nejen ze žampionů, ale také z jiných druhů hub – třeba z hřibu žlutomasého, lišek nebo bedel. Vždy dostaneme čistou, jemnou chuť houby, kterou si můžeme dochutit podle své fantazie.
Suroviny
- čerstvé žampiony (nebo jiné jedlé houby)
 - voda
 - sůl
 
Postup
1. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky, přibližně 1,5 cm.
2. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k mírnému varu. Vaříme asi 5 minut.
3. Slijeme, osolíme a podáváme.
A to je vše – jednodušší už to být nemůže.
Jak podávat Plívovy žampiony
To, že je recept tak jednoduchý, otevírá prostor k nekonečným variacím. Uvařené žampiony můžeme:
- 
	
přidat do salátu s cibulí, rajčaty, paprikou nebo okurkou,
 - 
	
dochutit olejem, octem a kořením podle vlastní chuti,
 - 
	
smíchat se smetanou nebo jogurtem a vytvořit lehký dip či omáčku,
 - 
	
zalít pikantní omáčkou a podávat jako teplý předkrm.
 
Skvělým tipem je také využít vývar z hub, který zůstane po povaření. Protože není osolený, můžeme jej použít jako základ do instantní nudlové polévky, zeleninové polévky nebo do rizota.
Tip redakce
Vyzkoušejte tento recept i s jinými houbami – například s liškami, bedlami nebo „babkami“ (hřib žlutomasý). Každý druh dá jídlu trochu jiný chuťový charakter, ale výsledek je vždy překvapivě lahodný.
        



























